Prinsip Kejayaan : Sikap (Character)

<meta name="wot-verification" content="c2ab803c88d25caa3d94"/>

Aspek pembelajaran

»        Pelajar yang berjaya sering mempunyai sikap yang lebih komited dengan pembelajaran. Mereka bersinistif untuk mengulangkaji tanpa perlu disuruh. Mereka mempunyai kawalan diri yang tegas dan tidak izinkan diri membuang masa dengan aktiviti yang tidak membawa kepentingan pada kejayaan akademik. Pelajar Straight A mampu menjana kecemerlangan biarpun mengambil matapelajaran sebagai calun persendirian. Mereka tidak pernah merungut tentang kelemahan cikgu mahupun sekolah; sebaliknya mereka percaya “kejayaan dalam tangan sendiri”

 

Aspek kesihatan

»        Individu yang mementingkan kesihatan akan mengurus setiap aspek kehidupan secara sederhana. Mereka tidak akan mengganggu jadual masa tidur, masa makan, masa bersukan. Mereka juga pastikan makanan yang tidak sihat dapat dielakkan sama sekali. Mereka tidak akan mengikut selera diri untuk makan sesuatu yang boleh merosakkan kesihatan diri. Untuk memastikan semua aspek kesihatan disempurnakan, mereka akan mengambil langkah berjaga-jaga dengan mengorbankan apa sahaja aktiviti yang boleh mengganggu kesihatan mereka.

 

Aspek kewangan

»        Individu yang bebas kewangan tidak pernah risau dengan wang. Mereka tahu cara berbelanja secara bijak dan tidak mudah terpedaya oleh tarikan life style yang cuba mengaut wang lebih dari apa yang telah dirinya peruntukkan. Mereka mempunyai keutamaan hidup yang perlu disempurnakan sebelum membayar sesuatu yang bersifat sampingan. Mereka juga tahu mengurus sumber kehidupan dan elak membeli sesuatu yang boleh diganti atau diganti dengan cara lain. Mereka mempunyai simpanan wang lebihan dalam bank untuk kegunaan saat luar jangka.

 

Aspek pencapaian hidup

»        Individu yang digelar “Achiever” mempunyai sikap dinamik untuk menyempurnakan misi luar biasa yang sukar dicapai orang lain. Mereka mempunyai sikap berani dan yakin diri. Mereka dapat lihat peluang bila orang lain nampak masalah dan kegagalan. Sikap optimistik ini membolehkan mereka terus mengejar matlamat bila orang lain telah mengalah. Pencapai hidup mementingkan prestasi dan terus berusaha meningkatkan kemahiran dan ketrampilan diri.

 

Aspek penjualan

»        Individu yang digelar “top sales” mempunyai daya komunikasi yang tinggi, Mereka prihatin dan sensitif dengan reaksi orang lain. Mereka juga mudah didekati dan bertolak ansur. Mereka juga bersikap ceria dan positif.  Top sales juga mempunyai sikap kecekalan yang tinggi. Mereka akan terus mengejar matlamat biarpun ditolak oleh prospek secara berulangan. Mereka juga mempunyai sikap bersabar, ikhlas dan berbudi bahasa dalam semua urusan perniagaan.

 

Aspek perhubungan manusia

»        Seorang yang disukai ramai tidak akan mengkritik dan menyalahkan orang lain sesuka hati. Mereka mementingkan persefahaman dan sedia berunding untuk mencari penyelesaina bersama. Mereka juga bersifat fleksibel dan dapat mengadaptasi diri dengan semua orang yang berbeza ragam dan keperibadian. Mereka dapat memaafkan kesilapan orang lain dan mengambil berat terhadap masalah dan cabaran hidup orang lain. Mereka juga mempunyai empati yang tinggi dan ikhlas dalam semua pergaulan.

 

aspek penyelesaian masalah

»        Individu yang boleh menyelesaikan masalah selalunya digelar “Pemimpin”. Mereka tidak mengalah dan kata “Apa boleh buat”. Mereka mengambil tindakan yang berani untuk membetulkan apa sahaja yang kata “Apa boleh buat”. Mereka mengambil tindakan yang berani untuk membetulkan apa sahaja yang boleh merosakkan prestasi pasukan. Mereka bersikap tegas (asseritive) dan mahu menjayakan projek mereka dengan bersungguh-sungguh.

 

Aspek keibubapaan

»        Seorang ibu bapa yang berjaya mempunyai sikap keyakinan pada anak. Mereka dapat nampak kejayaan anak yang bakal mendatang. Mereka juga dapat bersabar dengan kesilapan anak dengan memberi tunjuk-ajar yang berterusan tanpa rasa jemu. Ibu bapa berjaya akan menguruskan jadual hidup dan dapat meruangkan masa bersama anak. Mereka sudi menunjukkan model dan contoh kepada anak dengan mengelakkan apa yang mereka tidak mahu anak lakukan.

 

Aspek keselamatan

»        Bila seseorang mempunyai sikap berhati-hati ,banyak masalah dan kecuaian dapat dielakkan. Setiap apa yang dilakukan secara berperingkat dan tidak mencari jalan pintas yang berbahaya. Pastikan semua peraturan dipatuhi.  Perancangan juga penting dalam keselamatan. Elakkan buat sesuatu secara mendadak tanpa soal selidik dan persiapan awal.

 

Aspek Kepimpinan

»        Pemimpin adalah seorang yang dapat menguruskan sumber dengan optima dan mencapai matlamat pasukan. Untuk itu, beliau hendaklah mampu mengatur strategi pembangunan yang membawa kejayaan berterusan kepada pasukan. Sikap pilih kasih dan tidak adil akan hanya merosakkan kekitaan dalam pasukan. Pemimpin tidak menuntut kejayaan sebagai kehebatannya, sebaliknya berterima kasih dengan sumbangan semua pihak yang menyumbang kepada kejayaan pasukan.

 

Apa yang dihurai di atas adalah sebahagian dari aspek SIKAP dalam kejayaan. Bila diterokai seterusnya, anda akan dapati banyak aspek SIKAP yang perlu disepadukan untuk tujuan kecemerlangan.

 

Hasil   karya Foo Chang

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Author: Dr.Yew

Dr.Yew is a professional speaker.