Prinsip Kejayaan : Pengurusan Masa

Setiap individu yang berjaya mempunyai strategi pengurusan masa yang berkesan. Setiap individu yang gagal tidak mempunyai kualiti ini. Bab ini akan membincangkan tujuh kunci kejayaan dalam pengurusan masa.  Jika anda boleh terus menyemai kesedaran ini dalam hidup anda , anda akan meningkatkan produktiviti dan tidak lagi risau tentang masa yang terhad.

 

Kunci pertama ialah mempunyai matlamat yang jelas dan nyata. Jika matlamat tidak nyata, seseorang  tidak akan sedar bahawa dirinya sedang membazir masa.  Setiap matlamat hendaklah digambarkan dengan menggunakan struktur yang praktikal.

 

Kunci kedua ialah strategi kertas dan pen.  Setiap apa yang anda hendak lakukan perlulah ditulis pada sekeping kertas.  Setiap minit yang anda gunakan akan mengurangkan lima ke lima belas minit perjuangan anda. Seseorang  yang tidak merancang terlebih dahulu akan mendekatkan dirinya dengan kegagalan.

 

Kunci ketiga ialah mendirikan senarai rujukan (checklist). Setiap individu yang berjaya adalah bisa menggunakan senarai rujukan.  Setiap aktiviti wajib mingguan dan bulanan telah disenaraikan dalam senarai rujukan mengikut keutamaan masing-masing.  Pada masa yang sama, anda menggunakan kertas putih untuk merenung dan menguatkan pemikiran anda.

 

Kunci keempat ialah menyusun semua perkara dalam jadual tindakan mengikut keutamaan. Sebenarnya, anda tidak mempunyai masa yang secukupnya untuk membuat semua perkara dengan baik.  Selagi anda telah menentukan mana aspek yang penting , anda pasti akan dapat menyelesaikannya dengan berkesan.

Kunci kelima ialah kuasa mengfokus. Lakukan perkara pertama dan tidak kisah dengan perkara lain. Terus lakukan perkara yang paling penting sehingga ia tercapai.  Terus menumpukan pada perkara yang induk dan berikan fokus seratus peratus.  Cekal menyusuli perkara tersebut sehingga berjaya. Ini merupakan daya kejayaan yang paling penting.

 

Kunci keenam ialah mengatasi sikap menangguh.  Sikap menangguh iaalh pencuri hidup. Anda boleh gunakan pengesahan diri untuk mengatasi sikap menangguh.  Ayat yang paling berkesan ialah , “Lakukan sekarang” “Buat sekarang”.  Seseorang  perlu mempunyai rasa cemas dan irama tindakan yang pantas.   Rasa sedemikian amat penting untuk kejayaan seseorang.

 

Kunci ketujuh ialah kekalkan keseimbangan dalam hidup. Pastikan anda memperuntukkan masa yang mencukupi untuk bergauldg orang yang anda kasihi. Pastikan anda memperuntukkan masa untuk memikirkan makna dan harga hidup. Anda perlu tahu mengapa anda terus buat apa yang anda lakukan sekarang? Untuk mengekalkan keseimbangan hidup, anda perlu mempunyai kawalan masa yang baik dan turutan keutamaan yang kemas. Dengan ini, apa yang anda hajatkan dan hendak lakukan pasti akan tercapai.

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Author: Dr.Yew

Dr.Yew is a professional speaker.