Prinsip Kejayaan : Lima syarat membina matlamat hidup

Dalam blog yang lalu , berbagai rukun telah anda mahiri.  Ini termasuk rukun penarikan, rukun keirasan, rukun keyakinan dan sebagainya. Cara terbaik untuk menggunakan semua rukun ini ialah dengan menetapkan satu matlamat hidup.  Matlamat membolehkan anda mempersepadukan diri anda dengan semua rukun sejagat dn membolehkan rukun-rukun ini membantu anda mencapai kejayaan. Kajian pada individu yang berbeza tidak lari dari keupayaan dirinya membentuk matlamat hidup.  Sayang sekali, kita dapati tidak sampai 5% orang yang membentuk matlamat hidup.  Ada orang menyatakan, individu  yang tidak mempunyai matlamat hidup akan tetap bekerja untuk individu yang mempunyai matlamat hidup.

 

Maka, keupayaan membina matlamat hidup serta keupayaan mengatur strategi tindakan adalah teknik yang terpenting dalam menentukan keupayaan seseorang  untuk berjaya. Jika anda belajar cara mengatasi matlamat hidup untuk setiap masalah yang dihadapi, ia akan mecetuskan komponen penjana matlamat hidup.  Komponen ini akan memimpin anda menuju ke matlamat hidup anda. Ia juga memimpin matlamat hidup bergerak menuju anda. Ia menjadi suatu penggerak yang memastikan diri anda mencapai matlamat hidup anda.  Setiap insan mempunyai suatu komponen kegagalan yang dipanggil zon keselesaan. Kebanyakan orang gagal menghidupkan potensi dirinya kerana mereka terkongkong oleh komponen kegagalan.  Bila anda membentuk matlamat hidup , anda mencetuskan daya perjuangan yang positif.  Matlamat hidup yang nyata membolehkan anda membebaskan diri dari kongkongan zon keselesaan.  Mengapakah seseorang  tidak membentukka matlamat hidupnya? Ini kerana dirinya tidak tahu pentingnya matlamat hidup. Tidak ada seseorang  yang mengajar kita tentang matlamat hidup waktu kecil dan kita tidak tahu mengapa perlu mendirikan matlamat hidup. Kedua , ramai orang tidak tahu cara mendirikan matlamat hidup. Ilmu mendirikan matlamat hidup tidak pernah diperkenalkan oleh sistem pendidikan sekular di sekolah. Pelajar juga tidak diajar cara bagaimana hendak mencapai matlamat hidup  mereka.

Ketiga, kerana takut dibantah oleh orang lain. Jika kita tidak mendirikan matlamat hidup, kita tidak akan dikritik oleh orang lain. Kami akan mengenepikan rasa takut gagal mencapai matlamat.

Keempat , kerana takut diri akan gagal.  Kebanyakan orang dewasa gagal kerana diri mereka mempunyai ketakutan tentang gagal. Mereka rasa, “saya tidak boleh”, “Saya akan membuang masa dan duit”, Setiap kali peluang kejayaan datang, juga akan timbul kemungkinan untuk gagal.  Sebenarnya, semakin banyak kegagalan ,semakin banyak anda manfaat dan belajar darinya.  Ini juga bermaksud semakin mudah untuk anda mencapai prestasi yang anda hajatkan.

Lima syarat penetapan matlamat hidup.

Pertama : seseorang  hendaklah mempunyai kesedaran bahawa perubahan merupakan syarat penting dalam  hidup.  Perubahan adalah satu peringkat dalam pembangunan dan perkembangan diri.  Seseorang  yang enggan membangun juga enggan mengubah dirinya. Sememangnya, perubahan sentiasa menakutkan.  Ini dikenal sebagai situasi keutuhan diri. Seseorang  terus cenderung untuk melindung zon keselesaan dirinya. Tetapi , bila perubahan dijalankan berlandaskan matlamat hidup yang nyata, rasa ketakutan tidak akan wujud.  Bila kita dapat mengawal perubahan hidup, kita akan rasa yakin untuk mengawal hala tuju hidup. Ini adalah kunci kejayaan kita. Kunci kedua ialah mengesan aspek kecemerlangan.  Ini kerana setiap orang mempunyai keistimewaan tersendiri dan membolehkan anda mencapai kejayaan luarbiasa.  Anda boleh mengesan aspek kecemerlangan berdasarkan tiga pendekatan berikut. Pertama , perhatian anda , Apakah perkara yang paling menarik perhatian anda ?

Kedua, minat anda ? Apakah bidang yang paling menarik minat anda ?

Ketiga , penerapan anda ? Bidang apa yang paling mudah anda fahami ?

Ketiga-tiga perkara di atas merupakan faktor yang paling penting dalam usaha mengenal kekuatan dan kecenderungan anda.

Seterusnya, anda perlu mengenal lombong intan hidup anda. Setiap peluang sering tersirat di sebalik kerja yang berat.  Anda perlu mencurahkan tenaga dan usaha yang gigih untuk mengesan lombong tersebut.  Sekarang, lihatlah pada bawah tapak kaki anda dan kesan lombong intan anda. Anda akan temui bakat keunikan sebagai bidang kecemerlangan anda.

Keempat , kekalkan matlamat hidup yang seimbang.  Terdapat tiga haluan yang seimbang.  Yang pertama , anda perlu matlamat peribadi dan matlamat keluarga.  Ini merupakan jawapan kepada semua kemuskilan hidup.  Ia menjelaskan sebab anda hendak hidup. Kedua, anda perlu matlamat hidup kerjaya. Ini adalah matlamat mencari wang, cara mana dapat meningkatkan produktiviti kerja.  Ketiga , anda perlu matlamat pembangunan diri untuk bersiap sedia dengan masa depan yang lebih mencabar.  Ia adalah suatu peralatan matlamat hidup. Kelima , mahu membentuk misi hidup yang nyata. Terlebih dahulu, pilih satu matlamat hidup yang paling penting pada anda. Matlamat hidup ini perlulah suatu yang dapat anda kawal. Ia mestilah jelas dan dapat dilihat, dapat dicapai dan diperolehi.  Akhir sekali, anda perlu matlamat hidup jangka panjang dan matlamat hidup jangka pendek. Jangka pendek merujuk pada tempoh 90 hari manakala jangka panjang mengambil masa dua ke tiga tahun. Misi hidup anda perlulah dua ke tiga tahun.  Kemudian , bahagikan misi anda kepada beberapa peringkat mengikut julat tiga bulan setiap peringkat.

Seterusnya, anda perlu menjawa tujuh soalan berikut demi membantu anda membentuk dan memastikan matlamat hidup diri sendiri.

Soalan yang pertama : Sebutkan lima perkara yang paling bernilai dalam hidup anda

Sila tuliskan lima perkara tersebut mengikut turutan keutamaan.  Ini kerana nilai diri anda hanya akan tercetus bila matlamat hidup anda sejajar dengan nilai diri anda. orang yang berjaya sentiasa tahu nilai diri mereka dan mereka sentiasa bertanya , “Apakah nilai hidup saya.”

“apa yang saya percaya”.  Ini penting untuk menyelaraskan kuasa luar dengan kuasa dalaman.

 

Soalan kedua , tuliskan tiga matlamat hidup yang paling penting dalam hidup.Anda diminta menulisnya  dalam tempoh 30 saat. Dalam masa yang terhad ini, Minda Separa Sedar akan mengeluarkan tiga perkara yang kini melanda diri anda sebagai perkara yang penting. Ini adalah satu soalan yang sangat membawa perangsang. Tanyakanlah soalan ini kepada rakan-rakan anda yang lain untuk membantu mereka mengenal diri sendiri.

 

Soalan ketiga, jika doktor anda memberitahu anda hanya ada lagi sisa hidup 60 hari sahaja.  Bagaimana cara anda hendak menghabiskan 60 hari ini? Apakah yang anda hendak lakukan? Soalan ini akan membawa diri anda kembali ke nilai diri yang paling asasi. Ia akan memberitahu anda nilai hidup yang sebenar. Bandingkan cara hidup anda sekarang dengan corak hidup hidup 60 hari tersebut.  Ingat, anda tidak akan tahu bilakah 60 hari yang terakhir.

 

Soalan keempat , Jika anda berjaya mendapat loteri 100 juta.  Bagaimanakah anda hendak mengubah cara hidup anda ? Apakah cara anda mengerjakan tugasan anda ? Juga tanya jika anda mempunyai masa dan kekayaan yang secukupnya, apakah cara anda mengurus hidup sendiri?  Yang penting , anda perlu tetapkan satu matlamat, aturkan perancangan, mengorak langkah dan terus maju ke depan.  Mungkin anda tidak akan mencapai matlamat hidup secepat seorang jutawan, tapi yang pastinya, anda akan mencapainya.  Soalan ini membantu anda membebaskan diri anda dari kongkongan minda sendiri.

 

Soalan kelima , apakah perkara yang anda hendak buat tetapi anda takut melakukannya. Tuliskan semua perkara yang anda fikirkan pada sekping kertas.  Soalan ini memberitahu anda penghalang utama yang menyekat kemajuan dan potensi diri anda. Apakah had keyakinan diri anda.

 

Soalan keenam , apakah aktiviti hidup yang membuatkan anda merasa diri sebagai seorang yang penting dan berharga. Ini adalah cara mengesan aspek kecemerlangan diri sendiri. Ini kerana , hanya kalau anda merasa kerja anda penting, anda boleh mengecapi kecemerlangan.

 

Soalan ketujuh , jika anda tahu anda tidak akan kalah, apakah impian teragung yang anda hendak laksanakan?  Yang penting sekali, anda perlu tahu sejauhmanakah anda hajatkan impian ini menjadi kenyataan. Adakah anda sudi berkorban untuk mencapainya. Selagi anda mempunyai hajat yang tinggi dan sudi berkorban untuk mencapainya, anda pasti akan berjaya.

 

Tujuan kita menanya soalan tadi ialah untuk membolehkan anda mengesan matlamat hidup hidup diri sendiri dengan jelas dan nyata.  Saya cadangkan anda menanya semua soalan ini setiap hari sehingga anda dapat menjawab dengan jelas dan penuh keyakinan.

 

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Author: Dr.Yew

Dr.Yew is a professional speaker.