Mengenal trend kejayaan anak anda

Setiap kali saya berjumpa dengan rakan saya yang telah berumah tangga, saya akan bertanya ”Apakah minat anda”. Saya dapati ramai ibu bapa masih tidak mengenal naluri dan citarasa anak mereka dan mengakibatkan bakat dan potensi anak terus terpendam. Mengikut strata tujuh potensi bakat manusia (Seven Multiple Inteligent), bakat yang terbawa secara lahiriah dari waktu lahir adalah suatu intipati kerjaya yang boleh menjadikan anak anda seorang yang luarbiasa.

Jika anda meneliti kebolehan yang ditonjolkan oleh wira dan wirawati negara, anda akan dapati mereka telah membina minat serta bakat mereka sejak mereka masih muda. Datuk Siti Norhaliza adalah seorang penyanyi nombor satu Malaysia , Datuk Lee Chong Wei adalah pemain badminton nombor satu di dunia. Jika hendak di senaraikan, memang ramai sekali.  Insan luar biasa ini telah mengharumkan namanya di persada dunia serta membina lagenda hidup yang dikenang abadi. Bakat dan ketrampilan mereka juga mengundang kualiti hidup yang mewah, gembira dan bahagia.

Sebagai ibu bapa, adalah penting untuk anda mengenal dan mencambahkan benih kecemerlangan anak anda. Bila anda telah mengecam sesuatu kecenderungan pada anak anda, jangan biarkan ia layu tanpa disiram air. Berikan dorongan dan kata-kata positif dan terus menggalakkannya untuk membangunkan minatnya.  Jangan sekali-kali kita mengkuburkan harapan anak kita dengan berkata ”Bidang minat anda tidak baik” Sedih saya bila saya dapati ada ibu bapa yang mengkutuk minat anak melukis sebagai membuang masa. Sebenarnya, anak yang pandai melukis mungkin akan berakhir sebagai seorang kartunis, seorang arkitek , seorang software designer dan sebagainya.

Atas usaha untuk membantu anak-anak muda kita menonjolkan minatnya, saya telah mengambil inisiatif untuk berkomunikasi dengan bakal wira negara yang sedang berada di bangku sekolah dan membantu mereka merealisasikan impian masing-masing. Penemuan seperti ini telah membantu anak-anak semarakkan hajatnya dan  merancang kejayaan dengan lebih praktikal. Saya juga berkongsi ilmu penetapan matlamat hidup sebagai suatu bekalan kejayaan hidup mereka.

Dari pergaulan saya dengan pelajar sekolah sejak saya seorang guru di KK High School, saya dapati mereka terlalu terikat dengan tugasan sekolah dan peperiksaan sehingga mereka gagal meneroka hidup secara holistik. Erti holistik merujuk pada keseimbangan serta kepelbagaian hidup. Bila ini berlaku, anak kita akan tamat pengajian sebagai seorang robot pendidikan yang kehilangan bakat semulajadinya. Mereka lupa bahawa mereka mempunyai bakat untuk melakukan sesuatu yang lebih dari apa yang mereka belajari dari buku. Mereka juga terlupa dengan keupayaan mereka untuk membina sesuatu keunikan mengikut hajat mereka secara bebas.

Jika kita bandingan corak pendidikan di Malaysia dengan corak pendidikan di Amerika, kita dapati warga Malaysia boleh menjadi  seorang pelajar yang sejati tetapi tidak boleh menjadi pereka cipta yang dinamik. Daya fikir anak kita telah dikongkong oleh corak sukatan dan garis panduan peperiksaan. Akibatnya, bilangan produk rekaan Malaysia boleh dipertingkatkan jika kita memberi asuahan minda kreatif kepada anak-anak kita.

 

Foo Chang (Cikgu Yew)

Mentor Anak Sejak 1992

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Author: Dr.Yew

Dr.Yew is a professional speaker.