Apakah ramuan kejayaan anak anda?

Bila saya meneman insan yang lemah dan dicop sebagai “pelajar bermasalah”, saya dapat rasakan dirinya seorang Wira yang mempunyai masa depan yang cerah. Hanya dengan olahan beberapa kod minda dengan menggunakan model kejayaan yang termaktub dalam program Mutiara Kejayaan, pelajar yang tenggelam dalam hidup akan timbul kembali sebagai seekor ikan yang segar bugar.

Menurut Dr. Sham , kegagalan bukanlah suatu yang muktamd, kerana setiap insan diberi hak membuat pilihan untuk melepaskan dirinya dari belenggu kesusahan hidup. Sayangnya, ramai insan enggan membuat pilihan untuk keluar dari kancah kesusahan dan membiarkan kemiskinan terus menjajah hidup mereka.

Salah satu ramuan penting untuk mencelikkan minda kejayaan anak-anak kita adalah dengan menyuntik keyakinan diri bahawa mereka boleh mengubah nasib hidup mereka. Bila mereka memegang tampuk perubahan hidup , mereka tidak akan salahkan orang lain terhadap sebarang kecacatan mahupun kekurangan dalam hidup mereka. Ini sejajar dengan seruan “Tuhan tidak akan menolong seseorang yang tidak sudi menolong dirinya sendiri.”

Fasa pertama kursus Mutiara Kejayaan adalah berfokuskan pada tanggungjawab diri seseorang terhadap masa depannya sendiri. Peserta akan perlu menguatkan azamnya dengan menghayati misi hidup secara berulangan sehingga hajatnya menjadi suatu seruan automatic yang tidak perlu diingatkan. Ini bermaksud, hajatnya telah menjadi suatu tabiat minda (Mental habit). Bila misinya telah jelas, proses perancangan dan perlaksanaan misi akan menjadi suatu proses yang automatik bagaikan « auto-pilot » dalam sebuah kepalterbang.

Proses ini menjadi suatu landasan kejayaan yang membezakan modul mentoring Mutiara Kejayaan dengan pembelajaran yang lain. Sudah pasti, sesiapa yang dapat menyempurnakan modul kejayaan ini akan dapat mengenal potensi diri secara holistik ; iaitu suatu proses pengukuhan makna hidup dan bukan hanya bertujuan mengejar kekayaan semata-mata.

Fasa-fasa pembelajaran seterusnya dalam modul Mutiara Kejayaan adalah berteraskan prinsip kejayaan untuk mencapai impian dan cita-cita. Antaranya, pelajar akan menguasai ilmu perancangan yang berteraskan prinsip SMART, ilmu pengurusan hidup yang seimbang, ilmu pembangunan nilai hidup, ilmu pemantapan nilai hidup, ilmu motivasi dan sebagainya.

Sudah pasti, insan yang berbekal ilmu kejayaan duniawi akan membolehkan dirinya mencapai keseimbangan dengan keperluan akhirat. Dalam ilmu kejayaan, setiap anak perlu menyelami keperluan kerohanian mengikut agama masing-masing. Tanpa keseimbangan ini, kejayaan duniawi akan menjadi suatu beban yang boleh merobohkan hidup yang mewah dan bahagia. Dalam rekod kejayaan insan sedunia, ramai jutawan dan selibriti mendapati hidupnya masih kosong dan tidak bermakna kerana mereka gagal mencapai kejayaan yang dikatakan holistik.

Adalah menjadi harapan Dr. Sham untuk terus melahirkan insan Malaysia sebagai seorang pejuang kejayaan yang berjiwa holistik. Jika anda juga mempunyai seruan yang sama, kami mengundang anda untuk tampil ke depan dan bersama-sama kita membina wira dan wirawati negara yang berjiwa luhur dan terpuji.

 

Foo Chang

Mentor Kejayaan

Website Pin Facebook Twitter Myspace Friendfeed Technorati del.icio.us Digg Google StumbleUpon Premium Responsive

Author: Dr.Yew

Dr.Yew is a professional speaker.